Lang zelfstandig wonen: 5 tips

Ouder worden is heel normaal. Het brengt misschien wat fysieke ongemakken met zich mee, maar gelukkig kan een fijne woonomgeving daarbij helpen. Zo kunt u langer zelfstandig blijven wonen. Wel zo fijn! Met deze 5 tips bent u al een heel eind onderweg.

  1. Felle kleuren

Gebruik in huis kleuren met veel contrast als u iets minder goed kunt zien. Bent u op zoek naar de spatel in de keuken, dan vindt u die veel sneller als die fel blauw is. En een leuke bijkomstigheid: al die kleuren maken het ook nog eens gezellig!

  1. Lekker licht

Zorg dat er voldoende lampen in huis hangen. In het donker valt u namelijk veel sneller, doordat u simpelweg niet goed kunt zien waar u loopt. Onder een goede lamp is het ook nog eens makkelijker om te lezen.

  1. Maak de vloer vrij

Snoeren van apparaten of kleedjes die dubbelvouwen als u er overheen loopt: een ongeluk zit in een klein hoekje. U kunt die ongelukken voor zijn door de vloer opgeruimd te houden. Laat de snoeren mooi wegwerken en kies vooral niet voor een hoogpolig kleed. Kijk bij daglicht een keer goed om u heen waar andere potentiële struikelblokken liggen.

  1. Slaap hoog

Een hoog bed maakt het makkelijker om eruit of erin te stappen. Dit is extra fijn als u ’s nachts vaak uit bed moet. Een fijn nachtlampje zorgt ervoor dat u ook in de nacht genoeg kunt zien en het hoge bed bespaart u een hoop moeite met opstaan.

  1. Kracht & bewegen

Bewegen is niet alleen iets waar u vrolijk van wordt, het werkt ook nog eens goed tegen vallen. Als u actief bent, houdt dat dan vooral vol! Uw conditie en spieren onderhouden is namelijk makkelijker dan het opnieuw op te bouwen. Maar ook als u al even wat minder actief bent, is het de moeite waard om te kijken naar welke hulp u kunt krijgen voor valpreventie. Een paar simpele oefeningen kunnen er al voor zorgen dat uw benen sterker worden en u meer balans kunt bewaren. Zo valt u minder snel en blijft u langer zelfstandig wonen.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *